– VÍNO MESIACA OKTÓBER
Frankovka modrá je odroda hrozna ktorá patrí u nás k štandardnému sortimentu na výrobu suchých červených vín s typickým kyslým akcentom, ovocné, stredne bohaté na triesloviny a s korenistým charakterom. Rýchlo rastúca, jej strapec je stredne veľký, stredne plný. Bobule má stredné, s hrubou šupkou, mierne popolavé. Je dobre úrodná odroda, zberať sa dá v septembri a s jej zberom sa netreba ponáhľať, pretože ťažko hnije.

Mladé lístky majú svetlo zelenú farbu s vínovo červeným nádychom, ktoré sa na jeseň sfarbia na vínovo-červenú. Obojpohlavné päťpočetné kvety v hroznovitých kvetenstvách sú žltozelené, samosprašné. Plodom je stredne veľká až veľká guľatá bobuľa jednotnej farby a veľkosti, so silnou, celoplošne voskovitou šupkou. Farba bobule je tmavomodrá až modročierna, dužina je bez sfarbenia, veľmi riedka, plnej chuti, s 3–4 semenami. Šupka obsahuje veľké množstvo červeného farbiva. Proti napadnutiu plesňou révovou a múčnatkou révovou je odroda menej odolná, proti napadnutiu plesňou šedou je stredne odolná. Taktiež je stredne odolná proti zimným mrazom. Citlivejšia je na neskoré jarné mrazíky (má hladké listy).

Odrode vyhovujú najteplejšie polohy, ideálne sú južné, JZ či JV svahy s veľmi dobrým oslnením. Darí sa aj na rovinatých terénoch, v ľahšej, ale humóznej pôde, nevhodné sú príliš ťažké a vlhké pôdy. Má rada ľahko záhrevné pôdy so sprašmi, vhodné sú aj pôdy štrkovité. Znáša sucho aj vyšší obsah vápna.
Vo vínach Frankovky je všeobecne vždy trochu viac kyselín ako v ostatných červených vínach a na začiatku sú aj triesloviny tvrdšie. Táto skutočnosť vedie producentov kvalitných vín k podstatnejšiemu zníženiu zberu redukcií hrozna, k predĺženiu doby nakvasenia rmutu a tým aj k získaniu vyššieho extraktu. Súčasne sa vína ponechávajú dlhšiu dobu vyzrievať v drevených sudoch či v sudoch barrique. Víno v prívlastkových kvalitách je vhodné do archívu na dlhodobú archiváciu. Hovorí sa o ňom, že je rozmarné ako nestála žena a že má všetky jej dobré aj zlé vlastnosti.

Farba typického vína je svetlo aj tmavo rubínová s fialovými zábleskami, v mladom víne je trávnatá aróma, ktorá sa pri zrení vína mení na černicové vône, chuť je tvrdšia, s čerstvou kyselinou a vyššími trieslovinami, korenistá, ovocná, vo vyzretých vínach hebká a zamatová. Vo vôni a chuti môžeme hľadať černice, slivky a čierne čerešne, jadrá kôstkovín a škoricu.

V závislosti od vyzretia hrozna môže byť víno Frankovky bežným denným vínom na desiatu a na celý rad obvyklých jedál všedného dňa. Z dobrých ročníkov sa výborne hodí k pečeným mäsám, k zverine, kačici i husiam, ku gulášu, k jedlám z vnútorností, ku koreneným jedlám zeleninovým, k polente, k zrejúcim i bielym syrom, k cestovinám v korenistej úprave alebo k niektorým druhom pizze.
Frankovka modrá 2021
Frankovka modrá 2018